28. BJF – PRATEĆI PROGRAM

28. BJF – PRATEĆI PROGRAM

U okviru 28. Beogradskog Jazz Festivala posetioci Doma omladine Beograda biće u prilici da posete bogat prateći program, koji je u potpunosti besplatan! Izložbe, tribine, promocije knjiga i diskova, predstavljanje uglednih gostiju BJF iz inostranstva i Srbije… Oni koji i posle koncerata u sklopu glavnog i ponoćnog programa budu želeli da nastave sa slušanjem odličnog džeza i druže se sa vrhunskim muzičarima, pozvani su u klub Čekaonica BIGZ, na BJF Official Jam Sessions!

28. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL: LIKE! JAZZ

PRATEĆI PROGRAM

24.10. 2012.

Hol sale Amerikana – Dom Omladine Beograd

13:00

Otvaranje izložbe „Balkan Impressions“ (kurator: el gvojos)

World Music asocijacija Srbije obeležava tri decenije od začetka world music u Srbiji. Kao jedan od razloga da 1982. godinu proglasi „nultom“, ovo udruženje smatra objavljivanje ploče „Balkan Impressions“, Branislava Lale Kovačeva. S druge strane, ovaj album je predstavljao kulminaciju dvadesetogodišnjih nastojanja domaćih umetnika da jazz kombinuju sa balkanskim folklorom, tako da možemo da govorimo i o pola veka balkanskog jazza, ili Balkan Jazza – jedinog pravca u istoriji jazza koji su stvorili muzičari sa naših prostora.

Beogradski Jazz Festival pridružuje se obeležavanju dve značajne godišnjice na različite načine. Izložbu „Balkanske impresije“, u selekciji el gvojosa, čine fotografije istaknutih domaćih fotografa, na kojima se nalaze ključne ličnosti balkanskog jazza.

Autori fotografija:

Velibor Žitarević (1962). Zainteresovao se za fotografiju i muziku (posebno jazz) na početku srednje škole. Ove dve ljubavi neće se ugasiti, već će postati nerazdvojni deo sazrevanja i traganja za samim sobom.

Vladimir Miloradović (1976). Fotograf. Živi sa muzikom.

Goran Redžepi (1959). Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Predaje fotografiju u Školi za dizajn u Beogradu. Sluša i fotografiše jazz i srodnu muziku. Izlagao je radove na nekoliko jazz i blues festivala.

Stanislav Milojković (1966, Beograd). Objavljuje fotografije u novinama od srednje škole. Priredio niz samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i seriju izložbi „Rock momenti“, sa Anamarijom Vartebedijan i Aleksandrom Zecom.

Ivan Grlić (1977). Ostvario je osam autorskih ciklusa, i priredio veliki broj samostalnih izložbi. Aktuelni ciklus Serbian Jazz, BRE! obuhvata foto-monografiju, seriju izložbi po domaćim jazz festivalima i organizovanje autorskog jazz sastava.

el gvojos (1958). „Biografija ili faktografija, pitanje je sad. Ajmo biografiju. Moram. Za faktografiju mi nedostaju podaci. Rođen jedne od boljih jazz godina, zakačio jazz virus i neizlečivo oboleo. Kako retko kad jedna boljka solira, nakači se tu još po neka (fotografija – na primer) i eto kombinacije s komplikacijama. Onda mi ne bi ni to dosta pa dede poneku izložbu, i tegobama nikad kraja. Ćuti, kažu, bar si suzbio dosadu. Eee i neka sam, tek je dosada zarazna. Kako izložbe u’vatiše korena, tako brojanje istih u’vati maglu i sva je prilika da su podaci nestali u magli. Zato ću očigledno i nadalje bistriti fotografiju i muziku, onako, u duetu, bar dok ne dođe vreme – zapevaj i za pojas zadeni… Ne bojte se, poštedeću vas pevanja.“

Hol sale Amerikana – Dom Omladine Beograd

13:30

Promocija albuma Jovana Maljokovića Balkan Salsa Banda „Korak do sna“ (PGP RTS)

Hol Velike sale – Dom Omladine Beograd

18:30

Promocija stripa „Billie Holiday“ (José Muñoz& Carlos Sampayo)

Učestvuju: Momčilo Rajin i Mićun Ristić
Moderator: Sara Bujak

Stripoteka Darkwood je prva specijalizovana prodavnica stripova i izdanja koja se bave teorijom stripa u regionu, osnovana 2001. godine. Od 2010. godine Darkwood širi delatnost na izdavački program. Do sada su objavili dvadesetak albuma i nekoliko desetina posebnih izdanja. Strip “Bili Holidej” je prva knjiga u novoj biblioteci “Trag”.

Teško je da strip kao medij ponudi velika prostranstva kada treba da se ispriča priča o veličanstvenim ljudima čiji je život bila muzika. Još je teže učiniti da strip pri okretanju svake strane, počne da svira muziku uronjenu u crno-beli svet. Da svira pravi literarni blues, sveprožimajući grafički jazz, a da se pri tom ispriča priča o jednom životu i ponovo začuje jedan glas. Glas Billie Holiday, neverovatne pevačice, koji nije utihnuo ni nekoliko decenija od njene smrti. Zahvaljujući Joséu Muñozu i Carlosu Sampayu nastalo je nešto jedinstveno u svetu stripa: stvoren je bio-stripovski jazz.

Strip crtač José Antonio Muñoz (1942, Buenos Ajres) započeo je školovanje na Escuela Panamericana de Arte (profesori Hugo Pratt i Alberto Breccia). U 18. godini postao je asistent Francisca Solano Lópeza. Ranih 70-ih seli se u Evropu gde u saradnji sa Carlosom Sampayom postiže svetski uspeh na polju stripa. Neki od njihovih najpoznatijih radova bili su “Joe’s Bar”, “Alack Sinner”, “Billie Holiday”… Njegov ekspresionistički i pomalo groteskni stil crtanja uticao je na mnoge strip umetnike među kojima su Frank Miller, Dave McKean, pa i njegov profesor, Alberto Breccia.

Glavni hol – Dom Omladine Beograd

19:00

Promocija albuma Blazin’ Quartet „Jalkan Bazz“ (Metropolis Records)

Glavni hol – Dom Omladine Beograd

19:30

Otvaranje izložbe: „10 x 3 (+3) = Jazz Greetings from Italy“ (Tim Dickeson)

Adriano Scognamillo (Peruđa, Italija) je član je Kvalifikovanih evropskih fotografa (QEP), Borda Federacije evropskih fotografa (FEP), i jedini italijanski član Britanskog instituta za profesionalnu fotografiju (BIPP). Bio je lični fotograf Carlosa Santane, objavljujući fotografije na njegovim koncertnim programima, kalendarima i websiteu. Fotografije na omotima albuma: Marcus Miller, Danilo Rea, Gabriele Mirabassi, Enrico Rava… Izložbe: „Ritrattore“ (Todi Arte Festival), „Monte Carlo Jazz Exposition“ (2009) „Photographes Portraitistes Italiens“  (Bourbon-Lancy, 2010).

Tim Dickeson (Kardif, Vels) je karijeru započeo u regionalnim časopisima sa juga Engleske. Radio je i u Derbiju, Londonu i, u poslednje vreme, u Kardifu. Poslednjih godina uglavnom je vezan za muziku (jazz), kao fotograf za vodeće britanske jazz magazine Jazz Wise i Jazz Journal, JazzTimes (SAD) i Jazz.ru (Rusija). Njegove fotografije našle su se u većini britanskih nacionalnih medija, kao i u časopisima u preko deset zemalja širom sveta. Objavljivao je i u Politici (Srbija) i Novom reporteru (BiH). Na 27. BJF priredio je izložbu „Belgrade Jazz Festival 2005-2010“.

YasuhiroFujiFujioka (Osaka, Japan) je saradnik vodećih japanskih jazz magazina Japan Jazz (bivši Swing Journal) i Jazz Critique, a publikuje tekstove/fotografije i u časopisima Playboy (Japan), Record Collectors i Le Figaro (Japan). Objavio je četiri knjige o Johnu Coltraneu: „John Coltrane – A Discography and Musical Biography“ (1995), „The John Coltrane Reference“ (2008), Coltrane: The Jazz Martyr (2011) i „Coltrane Chronicle“ (2012). Predsednik je Coltrane House of Osaka i član saveta direktora organizacije The Friends of Coltrane Home u Njujorku.

Izložbu „10 x 3 (+3) = Jazz Greetings From Italy“ čine dve grupe radova. Prvu predstavlja izložba „9 x 3 (+3) = Jazz“ koju su trojica fotografa priredili u Cafe di Perugia tokom festivala Umbria Jazz 2012. u Peruđi: fotografije 9 istaknutih američkih i italijanskih jazz muzičara, iz vizure svakog od fotografa – ukupno 27 fotografija na aluminijumu. Drugu, pod nazivom „La dolce vita“, čine tri postera-kolaža (po jedan od svakog fotografa) na kojima se nalaze isključivo italijanski jazzeri, kao i prizori sa najveće italijanske jazz manifestacije, festivala Umbria Jazz.

Čekaonica BIGZ

21:00

BJF Official Intro Jam Session

24.10. 21:00 BJF Official Intro Jam Session

26.10. 02:00 BJF After Party

29.10. 02:00 BJF After Party

Jazz klub Čekaonica dokazuje da je jazz zabavan i da u Beogradu postoji publika koja ume da uživa u njemu. Na krovu zgrade BIGZ-a svakodnevno se okupljaju ljubitelji jazza da upijaju neverovatnu energiju muzičara i uživaju u pogledu na sve beogradske mostove. Ponedeljkom se održava najveći jam session u gradu. Utorkom se svira funk/fusion, sredom blues, a nedeljom eksperimentalna/autorska muzika. Ostalim danima razmenjuju se Dixieland, hard bop i savremeni jazz, uz tematske večeri, posvećene legendarnim umetnicima. Do sada je u klubu, koji vodi arh. Marko Berkeš, sviralo preko stotinu muzičara i organizovano blizu 500 živih nastupa.

25.10. 2012.

Beogradski sajam knjiga, štand EU

12:00

European Saxophone Ensemble

Čekaonica BIGZ

02:00

BJF After Party

26.10. 2012.

Glavni hol – Dom Omladine Beograda

18:30

Promocija knjiga Nat Hentoff – “Džezerski život” (2012), Miles Davis/Quincy Troupe – “Majls –autobiografija” (2011), LeRoi Jones– “Narod bluza – crnačka muzika u beloj Americi” (2008). Prevod: Mimica Petrović Radovanović i Aleksandar Radovanović

Mimica Petrović-Radovanović i Aleksandar Radovanović se već desetak godina bave prevođenjem istaknutih dela iz domena jazz kulture. U njihovom prevodu, pojedinačno ili zajedno, objavljene su knjige: „Bedniji od šugavog psa“ (Charles Mingus, Samizdat B92, 2003), „Poželeti mesec – život i doba Bili Holidej“ (Donald Clarke, Narodna knjiga, 2005), “Narod bluza – crnačka muzika u beloj Americi” (LeRoi Jones, 2008), “Sačmo: Moj život u Nju Orleansu” (Louis Armstrong, 2009), „Majls: autobiografija“ (Miles Davis i Quincy Troupe, 2011) i “Džezerski život” (Nat Hentoff, 2012).

Poslednje četiri knjige objavila je izdavačka kuća “Utopija”.

Galerija – Dom Omladine Beograda

19:00

Jerry Gonzalez – A NYRican in Madrid , moderator Chema García Martínez

Rođen je u Njujorku. Preci su mu iz Portorika. Svirao je jazz i Latin jazz. Bio je miljenik američke kritike i publike. A onda, došao je u Španiju na jedan dan i odlučio da tu ostane. Jerry Gonzalez. Uronio je u flamenco i gipsy tradiciju – duboko, kao niko pre njega! Chema Garcia Martinez (El Pais) istražuje razloge za ovu odluku velikana jazza.

27.10. 2012.

Galerija – Dom Omladine Beograda

18:00

Svet Jazza danas/World of Jazz Today

Učestvuju: Joe Woodard, Thomas Conrad, Jose María García Martínez

Šta su obeležja današnjeg jazza? Kakve su perspektive u SAD, i koliko je Evropa doprinela osvežavanju žanra? Kakav je značaj jazz festivala? Nova produkcija – mejdžersi, nezavisni ili samizdati? O ovim i drugim pitanjima diskutuju svetski eksperti jazz publicistike – Thomas Conrad, Chema Garcia Martinez i Josef Woodard.

28.10. 2012.

Tribinska sala – Dom Omladine Beograda

18:00

Sećanje na Branislava Lalu Kovačeva

Učestvuju: Jovan Maljoković, Nenad Jelić, Oliver Đorđević i Vojislav Pantić

Pre trideset godina, Lala Kovačev nam je poklonio Balkanske impresije, krunu spajanja balkanskog folklora i jazza, i predstavio ih na Beogradskom Jazz Festivalu.

O liku i delu preminulog velikana jugoslovenskog jazza govore njegovi saborci, Nenad Jelić i Jovan Maljoković, i publicisti Oliver Đorđević i Vojislav Pantić.

Ozvučavanje balkanskih impresija

Za prve bubnjeve Branislav Lala Kovačev je zaradio prikupljajući staro gvožđe i gajeći svilene bube na njivama oko Kikinde. U Beogradu je pohađao gimnaziju: na školskim odmorima društvo se okupljalo oko katedre koja je, kao sjajan rezonator, bila stvorena za egzibicije talentovanog momka. Postavši najmlađi član Jazz orkestra RTB, ubrzo je poželeo da se direktno suoči sa globalnom jazz porodicom i otišao u Skandinaviju. Sam pred spiskom menadžera u okolini, vrteo je jedan za drugim brojeve telefona dok nije čuo: „Imaš posao sledećeg meseca!“ Nekako je ubedio grupu starih kolega da ostave posao i pođu u nepoznato.

Jedne noći, nekoliko godina kasnije, krenuo je u Nemačku, da sretne Boru Rokovića i Duška Gojkovića. Nije ni došao do njih. Pod visokom temperaturom stao je da se odmori u Štutgartu, gde je čuveni Horst Jankowski priređivao novogodišnji koncert. Pijanista je umeo da prepozna talenat: sledećeg jutra, Lala je potpisao ugovor koji će ga povesti u veliki svet.

Chick Corea, Slide Hampton, Jean-Luc Ponty, Eberhard Weber, Toots Thielemans, Mladen Bobi Guteša, Wolfgang Dauner… Jazz elita ga je zavolela, ali osećaj da mora da ide napred ga nije napustio. Sa balkanskim folklorom se sreo još 1962. godine u „Igri pod Šar-planinom“ Vojislava Bubiše Simića, 70-ih je razradio ove uticaje sa kvartetom European Jazz Consensus. Održavao je i vezu sa domovinom: sa Duškom Gojkovićem je pokrenuo all-star sastav Trumpets and Rhythm Unit: umesto na turneji po Evropi, obreo se u bolnici u Minhenu, gde je smislio svoje životno delo – Balkan Impressions.

Jazz Balkanskih impresija nije tumačio, niti je zloupotrebljavao tradiciju, već je sa njom bio u neraskidivoj vezi. Sakrivene ispod novih imena, u rilnama dva albuma smestile su se „Igrale se delije“, „Kapetan Leši“, „Zajdi, zajdi“, „Ćiribiribela“… I, konačno, „Ruse kose curo imaš“, kao motiv naslovne teme, u kojoj je sublimirana emocija celokupnih balkanskih prostora. Zaokružujući trilogiju projektom „Izvorni folklor i džez Lale Kovačeva“, u goste je pozvao autentične čuvare narodnog blaga da bi ostvario konačni, organski zagrljaj folklora, jazza i rock’n’rolla.

Vihor građanskog rata zaustavio ga je na Summertime Festivalu u Beogradu. Posle nezaboravnog koncerta sa Borom Rokovićem i Mišom Blamom, spakovao je kofere i povukao se sa suprugom Danom u Zavalu na Hvaru – nije bio spreman da svira dok se puca u njegovoj Jugi. Kuća pored mora, ribarske mreže i gusto vino – bio je to Lalin novi svet. U Beogradu je zasvirao samo još jednom, uveličavajući proslavu pola veka Big benda RTS. Planirali smo da ove jeseni obeležimo tri decenije Balkanskih impresija: nadali smo se da će ponovo biti sa nama, ispod platana u omiljenom „Šumatovcu“, u dimu cigarete. Umesto toga, iz Zavale je početkom septembra stigla tužna vest.

Slika i zvuk su još snažni. Trenutak kada se orkestar sasvim utiša, a Lala spusti palice pored sebe, zatvori oči, pusti onaj čuveni sekund tišine, da bi u sledećem momentu golim dlanovima razigrao kože bubnjeva, poveo ples, nahranio naša tela i duše. Takvog ćemo ga se sećati.

Vojislav Pantić

Čekaonica BIGZ

02:00

BJF After Party