Nenad Vasilic Quartet u noći „Balkanske impresije“ na 28. BJF!

Nenad Vasilic Vest Featured

Nenad Vasilic Quartet u noći „Balkanske impresije“ na 28. BJF!

0

Publika 28. Beogradskog Jazz Festivala u Domu omladine imaće ekskluzivnu priliku da, 25.oktobra u okviru ponoćnog programa od 23.30h, čuje kvartet Nenada Vasilića. Iste večeri, koja je posvećena “Balkanskim impresijama”, nastupiće i Blazin’ quartet predvođen našim istaknutim bubnjarem, Srđanom Ivanovićem.

Nenad Vasilić, niški jazz kontrabasista, kompozitor i aranžer, je studirao na Jazz akademiji u Gracu, a potom nastavio karijeru u Austriji.

Sastav sa kojim će se predstaviti našoj publici vodi od 1998. godine, jedno vreme pod imenom Nenad Vasilić Balkan Band. Svojom muzikom ostvaruje ideju o sintezi džeza i etno motiva muzike Balkana.

Potrebu da ostvari lični pečat i razvije svoj izraz koji će se razlikovati od svega drugog, uticala je da definiše i izgradi vlastiti stil. “Ljubav prema narodnoj muzici Balkana i inspirisanost istom definitivno igra veliku ulogu u mom stvaralaštvu . Sve ostalo je splet okolnosti …” otkriva Nenad.

Kvartet iza sebe ima sedam albuma: Yugobassia (1998), Folk Songs (2001), Joe Jack (2003), Joe Jack is Back (2004), Honey and Blood (2006), Beyond Another Sky (2008) i, poslednji, Just Fly (2010) koji, je po mišljenju publike i kritičara jedan od najboljih.

“Album Just Fly je definitivno najteža ploča koju sam radio. Njegovo stvaranje je trajalo dugo i bilo je vrlo naporno tako da mi je teško da ga sa distance objektivno doživim i kažem svoj sud o tome kakav je. Moj najdraži album do sada je definitivno Honey & Blood, mada, da budem iskren, najnovija ploča Seven mi polako prelazi u favorite… Mislim da je najbolje da publika i vreme odluče o tome“ – objašnjava Vasilić.

Tokom karijere, ovaj džez muzičar, koga ćemo premijerno slušati u Domu omladine, sarađivao je sa brojnim svetskim zvezdama, među kojima su Mark Murphy, Sheila Jordan, Stjepko Gut, Richie Beirech, Bojan Zulfikarpašić, Laurie Antonioli…  Vasilić ističe da je najupečatljiviji trag na njegovu karijeru ostavila saradnja sa muzičarima kao što su Richie Beirach, Petar Ralchev, Martin Lubenov i Bojan Zulfikarpašić. “Svirati sa takvim ljudima je poklon i nešto što vas ne ostavlja bez utiska i inspiracije. Rad sa njima, a i mnogim drugim muzičarima, je definitivno ostavio veliki utisak na mene kao basistu, muzičara i kompozitora, to je neminovnost,” kaže Nenad Vasilić.

Njegovu karijeru, pored brojnih nastupa, gostovanja, takmičenja, upotpunilo je i učestvovanje u muzičkom programu Olimpiskih igara u Londonu 2012. Poslednje dve godine Vasilić radi na projekatu „Amulette“ sarajevske pevačice Amire Medunjanin, zajedno sa Bojanom Zulfikarpašićem za klavirom i Bachar Khalife na perkusijama.
„Amira i ja smo dobili ponudu od organizacije Londonskog Jazz festivala da skupimo bend koji se sastoji od deset muzičara iz deset različitih balkanskih zemalja i spremimo repertoar za otvaranje Olimpijade u Londonu 2012. Moj zadatak je bio i da uradim aranžmane za taj bend. To nam je pošlo za rukom i nastao je bend po imenu Reka, koji je nastupio pred samo otvaranje Olimpijade na Trafalgar skveru u srcu Londona“.
Ljubitelji džeza imaće priliku, 25.oktobra u Domu omladine, da čuju kompozicije sa albuma Honey & BloodJust Fly  i najnovijeg izdanja Seven, koji će biti predpremijerno izvedeno upravo na 28.Beogradskom Jazz Festiivalu.

Nenad Vasilić, pohvalivši program ovogodišnjeg džez festivalа, pored nastupa svog kvarteta, publici je preporučio nastupe Dave Douglas And Joe Lovano Quinteta kao i grupe Jerry Gonzaleza.

Ostavite komentar